Arabica, robusta i liberika – główne gatunki kawy
Podstawowym rozróżnieniem, którego świadoma powinna być każda osoba chcąca zagłębić się w świat kawy, jest podział ziaren ze względu na ich gatunek. Choć takie nazwy odmian jak arabica czy robusta dość często pojawiają się na opakowaniach, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, co one tak naprawdę oznaczają i jakimi walorami smakowymi się wyróżniają. Aby móc świadomie wybrać ziarna, które pozwolą nam na przyrządzenie idealnego naparu, warto więc dokładnie zapoznać się z charakterystyką głównych gatunków kawy.
Na początek omówmy więc odmianę kawy, jaką jest arabica. Jej uprawa wymaga specyficznych warunków takich jak między innymi odpowiednia temperatura, wilgotność i pH gleby. Uznawana jest ona przez to za najszlachetniejszy gatunek kawy. Arabica wyróżnia się także niezwykle bogatym smakiem i aromatem. Napar przygotowany z jej ziaren jest przy tym delikatny i da się w nim wyczuć owocowe nuty, które przekładają się na lekką kwasowość.
Drugim z głównych gatunków kawy jest Coffea canephora znana jako robusta. Jej uprawa nie jest aż tak wymagająca, jak ma to miejsce w przypadku arabici – plantacje mogą znajdować się na niższej wysokości a same uprawy są bardziej odporne na choroby i szkodniki. Robusta nie jest jednak tak aromatyczna i delikatna jak arabica, a dodatkowo charakteryzuje się ona pewną goryczką. Gatunek ten zawiera natomiast dużo więcej kofeiny. Robusta często dodawana jest więc do mieszanek kawowych w celu zmniejszenia ich ceny lub wzbogacenia o dodatkowe walory smakowe.
Dużo mniej znanym gatunkiem jest natomiast liberika. Choć jest to trzecia pod względem popularności odmiana kawy, stanowi ona jedynie nieco ponad 1% wszystkich światowych upraw. Odmiana ta wyróżnia się specyficznym smakiem i aromatem. Liberika jest bardziej gorzka niż arabica i robusta. Da się w niej także wyczuć nuty ziemiste i dymne. Zwykle stosowana jest ona jako dodatek do mieszanki kawy, który ma wzbogacić ją o dodatkowy, charakterystyczny aromat.
Inne istotne parametry ziaren kawy
Gdy znamy już główne gatunki kawy, możemy dużo łatwiej wybrać ziarna, które pozwolą nam na przygotowanie naparu dopasowanego do naszych preferencji. Warto jednak pamiętać, że na smak napoju wpływ ma nie tylko odmiana kawy – istotne są tutaj również inne parametry. Do najważniejszych z nich zaliczyć możemy stopień wypalenia i zmielenia oraz dodatek aromatów. Jeśli chcesz zgłębić tę wiedzę i znaleźć idealne ziarna, sprawdź ofertę na stronie sklepkawa.pl.
Pierwszy z wymienionych parametrów określa to, w jakiej temperaturze wypalane były ziarna, a co za tym idzie, jaki smak i aromat został z nich wydobyty. Wyróżniamy trzy główne rodzaje wypalenia ziaren:
- jasny – wysoka kwasowość i wyższa zawartość kofeiny;
- średni – zbalansowany smak i optymalna zawartość kofeiny;
- ciemny – wyczuwalna goryczka i nuty czekoladowo orzechowe, niska kwasowość i mała zawartość kofeiny.
Innym istotnym parametrem jest stopień zmielenia kawy. Wyróżnić możemy mielenie drobne, średnie i grube. Co ważne, każdy z rodzajów zmielenia cechuje się unikalnymi właściwościami i lepiej dopasowany jest do innego sposobu zaparzania. Dodatkowo na rynku dostępne są także kawy aromatyzowane, które zapewniają unikalny i bogaty bukiet smakowy.
Najpopularniejsze rodzaje kawy w zależności od przygotowania
Kiedy zapytamy kogoś o ulubiony rodzaj lub typ kawy, wiele osób w pierwszej kolejności wskaże na preferowany przez nich sposób przygotowania naparu. Nie ma w tym nic dziwnego – metoda zaparzenia i podania jak żaden inny czynnik wpływa w końcu na smak i aromat napoju.
Jakie rodzaje kawy w zależności od przygotowania możemy jednak w ogóle wyróżnić? Poszczególnych rodzajów naparów jest obecnie bardzo dużo. Przyjrzyjmy się więc podstawowym metodom podania tego napoju na ciepło oraz najpopularniejszym rodzajom kawy na zimno:
- Espresso – jest przyrządzana z drobno zmielonych ziaren zaparzanych przy pomocy odpowiedniego ekspresu; może być podawana w formie shota lub stanowić bazę innych rodzajów kaw;
- Espresso lungo – kawa przygotowana z potrójnej porcji espresso i podwójnej ilości wody;
- Ristretto – espresso przyrządzone z dwa razy mniejszej ilości wody (przy takiej samej ilości kawy); wyróżnia się bardzo intensywnym smakiem;
- Americano – powstaje poprzez dodanie gorącej wody do espresso;
- Latte Macchiato – kawa przyrządzana ze spienionego mleka, do którego dolewane jest espresso;
- Cappuccino – kawa na bazie espresso i spienionego mleka, która podawana jest najczęściej w filiżankach ze spodkami;
- Flat white – powstaje na bazie espresso i mleka; nie ma jednak aż tak puszystej piany jak latte;
- Frappe – mrożony napój, który powstaje na bazie kawy, mleka, cukru i kostek lodu;
- Shakerato shay – włoska kawa mrożona, która powstaje przez wstrząśnięcie w shakerze espresso i kostek lodu.
Powyżej przedstawione rodzaje kawy to tylko niektóre z propozycji oferowanych przez większość kawiarni. Jak więc widać, metod podania tego napoju oraz rodzajów ziaren, z których można go przyrządzić, jest naprawdę wiele. Jak w takim razie znaleźć kawę, która będzie dla Ciebie idealna? Najlepszym sposobem jest spróbowanie naparów przygotowanych z różnych gatunków ziaren.
Co ważne, obecnie nie musisz już odwiedzać kawiarni i wydawać mnóstwa pieniędzy, by cieszyć się smakiem różnorodnych naparów. Dzięki szerokiemu wyborowi ziaren i sprzętów do ich zaparzania najpopularniejsze rodzaje tego napoju będziesz mógł przygotować samodzielnie we własnym domu! Zachęcamy więc do eksperymentowania i delektowania się doznaniami smakowymi zapewnianymi przez różne typy kawy.










Napisz komentarz
Komentarze